Ravitsemus

RAAKA-AINEET

Kaura

Kaura on suomalaista superviljaa parhaimmillaan. Suomessa ja Ruotsissa kasvaa maailman paras kaura; se on helposti kuorittavissa ja kuoren osuus jyvästä on pieni. Suomi onkin yksi suurimpia kauran tuottajia maailmassa, joka yhdistettynä suomalaiseen tuotekehitysosaamiseen luo edellytykset myös menestyksekkäiden kauratuotteiden vientiin. Vuodesta 2009 vuoteen 2015 kauran elintarvikekäyttö Suomen teollisuudessa on lisääntynyt 52 % (Luke, 2015).

Kaura on väriltään vaalea ja sillä on miellyttävä pähkinäinen aromi, joten se soveltuu hyvin sekä suolaisiin että makeisiin leipomotuotteisiin. Kaurassa on runsaasti liukoista kuitua, betaglukaania, joka muodostaa viskoosin geelin suolistossa. Geeli sitoo sappihappoja ja kolesterolia, jotka poistuvat näin elimistöstä luonnollista tietä. Kun maksa tuottaa uusia sappihappoja, se käyttää verenkierrossa olevaa kolesterolia. Seurauksena on alentunut veren kolesterolitaso. Kauran betaglukaani (3 g / pv) alentaa veren kolesterolia 5—8 %. Se vähentää 10—30 % riskiä sairastua sydän- ja verisuonitautiin, joka on nykyään suomalaisten yleisin kuolinsyy. Kaura tasaa myös veren sokeripitoisuuden vaihtelua.

Kuidun mukana tulevat suoja-aineet, kuten vitamiinit, kivennäisaineet ja antioksidantit, tukevat suoliston ja koko kehon hyvinvointia. Kaurassa on myös runsaasti hyvälaatuista, tyydyttymätöntä rasvaa ja proteiinia, jotka antavat pitkäkestoista energiaa ja täyteläistä makua tuotteisiin.

Primulalla on 2 kauraleipää, Kaura100 palaleipä ja Hertta kaurapala, joiden betaglukaanipitoisuus (väh. 1 g / annos) oikeuttaa käyttämään EU:n hyväksymää kolesterolia alentavaa terveysväittämää pakkauksessa (Regulation EU 1160/2011). Tuotteiden taustalla on pitkäjänteistä kehitystyötä. Kaura100 leivässä viljaraaka-aineet ovat 100-prosenttisesti kauraa, joten se sopii hyvin vehnättömään ruokavalioon. Kaura100:sta varten on kehitetty erityinen kauralle soveltuva taikinajuuri, jonka avulla tuotteelle saadaan lisää makua ja hyvä rakenne. Kaura100:ssa yhdistyvät trendikkyys, maukkaus ja terveellisyys. Hertta kaurapala on pehmeä taittosämpylä, joka maistuu hyvin myös perheen pienimmille. Hertta kaurapalassa yhdistyvät lempeä maku, pehmeä rakenne ja terveellisyys.

Ruis

Ruista on syöty Suomessa jo yli 2000 vuotta ja se onkin tiivis osa suomalaista identiteettiä. Viime aikoina ruis on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta sen monien terveyttä edistävien vaikutustensa ansiosta. Rukiin jyvässä on viljoistamme suurin kuitupitoisuus, n. 20 % jyvästä. Lisäksi ruis sisältää paljon kuitua, vitamiineja, kivennäisaineita sekä bioaktiivisia aineita, joita tutkitaan aktiivisesti. Tutkimusten perusteella ruis vähentää riskiä sairastua diabetekseen ja erilaisiin syöpiin. Esimerkiksi Pohjoismainen ruokavalio, johon kuuluu mm. ruista, kauraa, rypsiöljyä, kalaa ja marjoja, on osoitettu yhtä terveelliseksi kuin Välimeren ruokavalio. Suomalaiset perinteet on yhdistetty rautaiseen osaamiseen, jonka seurauksena Suomessa on maailman laajin ruisleipävalikoima kattaen erilaiset kuluttajamieltymykset. Myös Primulassa hyvä ruisleipä on meille sydämen asia. Ruisleipämme valmistetaan hapantaikinajuureen, jonka ominaisuudet on räätälöity tuottamaan juuri oikeanlainen miedosti hapan aromi leipiimme.

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla sivustolla, hyväksyt evästeiden tallentamisen laitteellesi. Lisätietoja