Ravitsemus

RAVITSEMUS

Terveellinen leipä

Viljatuotteet ovat ruokavaliomme perusta. Suomalaisen ruokavalion tärkein energialähde on viljatuotteet, josta saamme n. 30 % päivittäisestä energiantarpeestamme. Viljatuotteet ovat myös tärkein kuidun lähteemme; miehet saavat n. 61 % päivittäisestä kuidun tarpeestaan viljatuotteista ja naiset 52 % www.ruokatieto.fi/tietohaarukka. Viljavalmisteiden suositeltava päivittänen käyttömäärä on 6 annosta naisille ja 9 annosta miehille. Vähintään puolet tästä pitäisi olla täysjyväviljaa. Annos tarkoittaa yhtä leipäviipaletta tai 1 dl:a kypsennettyä viljavalmistetta.

Ravintokuitu

Ravintokuituja saadaan eniten kasvien soluseinistä eli esimerkiksi läheltä jyvän pintaa. Siksi täysjyväviljassa, jossa jauhetaan koko jyvä, on enemmän kuitua kuin valkoisessa vehnäjauhossa, johon käytetään vain jyvän sisäosa. Ravintokuiduksi määritellään hiilihydraatit, jotka muodostuvat kolmesta yksiköstä, ja jotka eivät hajoa tai imeydy ihmisen ohutsuolessa. Ravintokuitu on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Osa ravintokuidusta toimii prebioottina eli tärkeänä ravintona paksusuolen hyville mikrobeille, jotka pitävät yllä elimistömme hyvinvointia esimerkiksi parantamalla vastustuskykyämme erilaisia taudinaiheuttajia vastaan, estämällä suolistotulehduksia ja ruoansulatusvaivoja. Lisäksi kuitu auttaa ummetukseen, edesauttaa kolesterolin, veren sokerin ja insuliinin hallinnassa ja pidentää aterianjälkeistä kylläisyyden tunnetta auttaen painonhallintaa.

Kuidun saantisuositus on 25—30 g päivässä. Suomalaisten kuidun saantia olisi lisättävä, sillä tällä hetkellä naiset saavat ravinnosta 96 % suositellusta kuidun määrästä ja miehet vain 80 % www.ravitsemusneuvottelukunta.fi.

Jodi

Valtion ravitsemusneuvottelukunta laajensi helmikuussa 2015 jodioidun suolan käyttösuositusta koskemaan elintarviketeollisuutta, koska tällä hetkellä väestön jodin saanti on liian vähäistä. Primula siirtyi jodioidun suolan käyttöön syyskuussa 2015 ensimmäisten leipomoiden joukossa. Käytämme jodioitua suolaa kaikissa leivissämme lukuun ottamatta Artesaani-sarjaa, johon kuuluvat välimerelliset mausteet kuten merisuola ja oliiviöljy.

 

Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla sivustolla, hyväksyt evästeiden tallentamisen laitteellesi. Lisätietoja